Srpski IT za Evropu

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Mati─ç pozvala je srpske informati─Źke kompanije da konkuri┼íu za sredstva evropskih fondova za podr┼íku informaciono-komunikacionim tehnologijama

Ona je na info danu o tom programu u Privrednoj komori Srbije u Beogradu izjavila da je ukupan bud┼żet programa za pet godina 750 miona evra i da se odnosi na mala i srednja preduze─ça, ali da mogu konkurisati i nau─Źne ustanove, instituti i fakulteti.

“Projekti podrazumevaju da se srpska preduze─ça i institucije javljaju u konzorcijumima sa evropskim firmama”, navela je Mati─çeva i rekla da je potrebno izme─Ĺu ─Źetiri i sedam preduze─ça u konzorcijumu.

Kako je navela, EU to finansira bespovratnim sredstvima u iznosu od 80 odsto, ┼íto zna─Źi da srpske firme najskuplji deo svojih aktivnosti mogu na ovaj na─Źin da finansiraju.

“U ovoj godini kada je prisutna kriza, to za firme u IT sektoru puno zna─Źi, jer mogu da zadr┼że zaposlene i odr┼że visok kvalitet poslovanja, razviju nove proizvode, a da im tro┼íkove pokrije neko drugi”, rekla je Jasna Mati─ç.

Ona je rekla da o─Źekuje da IT sektor bude lider i u ovoj oblasti i da ostvari saradnju u okviru evropskih projekata, kao ┼íto je bio slu─Źaj sa nau─Źnim projektima, kada su institucije i fakulteti u oblasti IT bili me─Ĺu najuspe┼ínijima.

Kako je rekla, rok za konkurisanje trajaće do juna, a Ministarstvo telekomunikacija je koordinator i obaveštavaće preduzeća o procedurama prijavljivanja i radiće na povezivanju srpskih zainteresovanih preduzeća sa preduzećima iz Evrope.

Okvirni program za konkurentnost i inovativnost Evropske unije (CIP) se sastoji od tri posebna programa, a Program za podr┼íku sprovo─Ĺenja zakona i strategija u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija je jedan od njih.

http://www.biznisnovine.com

This entry was posted in Informacione tehnologije. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.