Zaštita softvera pravima intelektualne svojine

OD 9. DO 11. NOVEMBRA U BEOGRADU je održana konferencija na temu zaštite softvera pravima intelektualne svojine, u okviru regionalnog programa zaštite prava industrijske i intelektualne svojine, za region zapadnog Balkana. Konferenciju je organizovao Zavod za intelektualnu svojinu, u saradnji sa Evropskim zavodom za patente.

Glavna tema skupa bila je patentna zaštita pronalazaka u čije nastajanje je uključen računar, računarska mreža ili drugo sredstvo programiranja. U pitanju su pronalasci čiji se bar jedan element realizuje delom ili u celosti pomoću računarskog programa. To konkretno mogu biti različiti infopultovi sa računarskim programima, zatim medicinski i telekomunikacioni uređaji, kao i drugi uređaji koji funkcionišu uz pomoć računarskih programa. U okviru programa skupa razmatrano je pitanje pravne zaštite metode otvorenog izvornog koda (Open Source).

Podjednaka pažnja bila je posvećena sprovođenju prava intelektualne svojine u oblasti softvera kao i različitim metodama pravne zaštite računarskog softvera.

Dvodnevni skup je bio namenjen proizvođačima softvera, organima za sprovođenje prava i zaštite u ovoj oblasti, pre svega tržišnoj inspekciji i policiji, kao i zainteresovanoj poslovnoj i medijskoj javnosti.

Cilj konferencije je, pre svega, bilo podizanje svesti o značaju zaštite softvera za opštu dobrobit društvene zajednice, samih proizvođača kao i krajnjih korisnika, a sve to u cilju unapređenja i razvoja privrede i podsticanja inovacionih aktivnosti u ovoj oblasti.

Programom konferencije je obuhvaćena i edukacija o sprovođenju prava intelektualne svojine. Poseban naglasak stavljen je na specifične probleme i otvorena pitanja koja oblast sprovođenja prava nosi sa sobom, a sve u cilju pružanja podrške razvoju softverske industrije i borbi protiv piraterije u Srbiji.

„Prema izveštaju Grupe 301 Odbora američke privredne komore za zaštitu prava intelektualne svojine, naša zemlja više nije u fokusu „posmatranja“, što znači da se piraterija u poslednjih nekoliko godina znatno smanjila. Srbija je u zlatnoj sredini sa stopom od 70% i tendencijom smanjenja i približavanja stopama u zemljama Evropske unije.“, izjavio je Mikailo Tijanić, šef Odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine MUP-a Srbije. Interesantan podatak je da svako smanjenje piraterije za 1% donosi oko 1.200 novih radnih mesta.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, Branka Totić, naglasila je da u softverskim uslugama leži značajan potencijal za razvoj našeg regiona i iznela zvanične podatke o trendu softverskih usluga u Srbiji, koje beleže rast od 15% na godišnjem nivou. Branka Totić još je dodala da je izvoz softvera iz Srbije u protekloj godini, prema zvaničnim podacima, dostigao 90 miliona američkih dolara, mada se smatra da je prihod od uslužnog programiranja daleko veći, budući da se softveri često prenose elektronskim putem. (I.S.)

This entry was posted in Drugi pišu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.