VEB PORTAL

Clanak koji sam objavio na vikipediji
Veb portal (web portal) je mesto na internetu koga ─Źini vi┼íe razli─Źitih informacionih celina ili aplikacija. Za razliku od specijalizovanih, tematski jednostavnih sajtova, veb portali pru┼żaju posetiocima mno┼ítvo korisnih informacija iz razli─Źitih izvora. Veb portali mogu sadr┼żati delove kao ┼íto su: pretraga sajtova, mejl servis, vesti, poslovne informacije (kursna lista, berza) i razne druge mogu─çnosti. Mnoge kompanijske aplikacije mogu biti dostupne korisnicima putem regulisanog prava pristupa. Portali ─Źesto pru┼żaju mogu─çnost da registrovani korisnici uti─Źu na izgled i sadr┼żinu svog dela portala. To su takozvani personalizovani-korisni─Źki portali. Korisnici mogu izdvojiti samo one vrste informacija koje su njima interesantne.

Veb portali naj─Źe┼í─çe sadr┼że mno┼ítvo linkova ka celovitim informacijama. Ovakvi linkovi su klasifikovani po tematici ÔÇô kategorijama. Deo informacija je izdvojen od strane urednika portala kao bitna informacija. Portali pru┼żaju mno┼ítvo servisa kojima mogu pristupiti korisnici, a neki od servisa i informacija mogu preuzeti drugi portali i sajtovi.

Sadr┼żaj

Zašto veb portali?

Korisnici ─Źesto imaju potrebu da pregledaju razli─Źite informacije na jednom mestu. Stalni korisnici interneta imaju svoje omiljene lokacije putem kojih se informi┼íu ili pristupaju korisnim informacijama. Korisnici ─Źesto mogu personalizovati izgled i vrstu prikazanih informacija. Sve te mogu─çnosti najlak┼íe se posti┼żu upotrebom veb portala.

Prednosti portala su:

– inteligentna integracija i pristup sadr┼żajima, aplikacijama i raznim informacijama

– pobolj┼íana komunikacija i saradnja korisnika i saradnika

– objedinjen, trenutni pristup informacijama iz razli─Źitih izvora

– brza, jednostavna izmena i odr┼żavanje sadr┼żaja

Razvoj korisni─Źkih portala

Sredinom 90-tih godina 20. veka sa razvojem interneta, ve─çom zastupljeno┼í─çu li─Źnih ra─Źunara i mogu─çno┼í─çu kori┼í─çenja veb pregleda─Źa pove─çan je i broj sajtova na internetu. Mnoge kompanije su osetile potrebu za pravljenjem ili kupovinom veb portala. Oni najpoznatiji su po─Źeli kao veb imenici sa katalogizacijom sajtova ili datoteka za preuzimanje, kao i ma┼íinama za pretragu sadr┼żaja na internetu. Mogu─çnost bezbednog prijavljivanja na sistem pru┼żio je mogu─çnosti uvo─Ĺenja usluga kao ┼íto je usluga davanja besplatnog imejl naloga, ─Źatovanja, personalizacije strane, ─Źak i igre.

Portali su na ovaj na─Źin nastojali privu─çi ┼íto vi┼íe korisnika, kao i zadr┼żati ┼íto du┼że njihovo prisustvo na sajtu. Interes je bio u promovisanju kompanijskih proizvoda i usluga. U ovome su prednja─Źili davaoci internet usluga i priklju─Źaka. Portali su postajali interesantni i kao prostor za ogla┼íavanje. Mnogi od portala koji su tada bili popularni vi┼íe ne postoje, ali oni najpoznatiji i sada imaju va┼żnu ulogu.

VRSTE VEB PORTALA

Regionalni veb portali

Pored razvoja internacionalnih veb portala, razvijali su se i regionalne verzije veb portala. Mogu biti deo velikih sistema ili potpuno nezavisni portali. Oni nose informacije od zna─Źaja za neki region, kao ┼íto su servisne informacije, vremenska prognoza i sl.

Dr┼żavni veb portali

Krajem devedesetih mnoge dr┼żave su odlu─Źile da uzmu u─Źe┼í─çe na globalnoj mre┼żi. Neke od njih su formirale portale sa pristupom mnogim servisnim informacijama. Na zapadu su popularni portali koji imaju informacije vezane za e-komerc. Druge zemlje imaju portale koji nude informacije o ┼żivotu u toj zemlji, raznim programima za po─Źetak ┼żivljenja u toj zemlji, sa informacijama o nekretninama, hotelima, tranzitu, mogu─çnosti zapo┼íljavanja i dr.

Korporativni veb portali

Kao i ostali veb portali i ova vrsta je nastala u 90-tim godinama pro┼ílog veka. Mnoge su firme uvidele i prihvatile ovakav, novi, na─Źin poslovanja. Korisnicima nije bio dovoljan prost na─Źin pregleda informacija ve─ç su od ovakvih portala dobili mogu─çnost personalizacije. Informati─Źarima su na usluzi bile nove vrste servisa kojima su lak┼íe baratali sa informacijama i aplikacijama sa sajta neke firme. Dana┼ínji kororativni portali dozvoljavaju interakciju i saradnju sa korisnicima, radnim grupama i dopu┼ítaju novi na─Źin pristupu i postavljanju informacija.

Doma─çini-nositelji veb portala (Hosted Web portals)

Kako je rasla popularnost veb portala mnoge firme su po─Źele davati usluge nositelja veb portala. One su slu┼żile kao jednostavni servisi za postavljanje portala. Najranije firme takve vrste vi┼íe ne postoje. Nositelji veb portala su dobijali na zna─Źaju uvo─Ĺenjem dodatnih usluga, kao ┼íto je baza podataka, upravljanje dokumentima, mejl servis, forumi i ostalo. Imali su i mogu─çnost automatizovane personalizacije na osnovu iskustava njihovih korisnika.

Specijalizovani portali (Domain specific portals)

Mnogi portali su se po─Źeli baviti odre─Ĺenom vrstom delatnosti. Tako su nastali portali vezani za nekretnine, sport, zabavu. Moglo bi se re─çi da su ovakvi portali najzastupljeniji na sada┼ínjem vebu. Oni nude olak┼ían pristup informacijama iz odre─Ĺenih oblasti.

SERVISI NA VEB PORTALU

Mnogi veb standardi pomogli su razvoj veb portala, ali su upravo ovi servisi i do┼żiveli popularnost na veb portalima. Pojava XML (iks-em-el) tehnologije omogu─çila je standardizaciju razmene sadr┼żaja izme─Ĺu veb portala i poslovnih aplikacija, ali i razmenu podataka me─Ĺusobno me─Ĺu portalima, tako i lak┼íi korisni─Źki pristup infomracijama. Na osnovi XML-a razvio se RSS (skra─çenica od RDF Site Summary, poznatiji kao Really Simple Syndication ÔÇô stvarno jednostavne vesti) servis koji je nudio standardizaciju i lak┼íi pristup novim informacijama sa veb portala. Sada je bilo lako pregledavati nove informacije sa nekog portala i automatski ih objaviti na sopstvenom portalu. ┼áto se ti─Źe personalizacije podataka novi servis koji je omogu─çio lak┼íe i br┼że baratanje blokovima informacija jeste AJAX (asynchronous JavaScript and XML). Ova tehnologija zasnovana na d┼żava skriptu ima zadatak da veb pregleda─Ź komunicira sa serverom nezavisno od u─Źitavanja stranice. Mogu─çe je slati vi┼íe zahteva prema serveru i primati informacije nazad u realnom vremenu. Ovo je omogu─çilo lak┼íu personalizaciju stranica na veb portalu, kao i br┼żi pristup ve─çim blokovima informacija.

Primeri

Primeri modernih veb portala jesu:

http://www.yahoo.com/

http://www.google.com/ (iGoogle)

http://www.bgsvetionik.com/ (najve─ça bazom firmi, servisi za veb mastere: kursna lista, vremenska prognoza, broja─Ź poseta, mejl servis, stanje na berzi i jo┼í mnogo toga)

http://www.beoelektrane.rs/ (sajt javnog preduze─ça sa mnogim korisni─Źkim informacijama)

http://www.aleksinac.net/ (lokalni portal, korisnici su autori tekstova, forum)

http://www.unicefshopserbia.org/ (servis za kupovinu preko interneta)

This entry was posted in Hosting, Informacione tehnologije, Internet, Radovi and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to VEB PORTAL

  1. Pingback: Sta Je Veb Portal - LoginWave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.