Policija pretiče sa desne strane?

Svašta mi se dešavalo na auto-putu, ali ovo večeras je neverovatno.

Ukoliko vozite uredno, i poštujete ograničenje od 120 km/h, periodično će vam se neko pribiti sa zadnje strane vozila i početi da blica kao lud. Najčešće se dešava da su to vozila pod pratnjom, za koje, takođe, važi pomenuto ograničenje. Takva vozila imaju prioritet, ali nemaju nikakvo pravo da ometaju ostale učesnike u saobraćaju.

Negde oko 22:25h na jednom od izlazaka Smederevo, u pravcu ka Beogradu iznenada je izletelo policijsko vozilo na auto-put. Tada sam bio u levoj traci, kretao se 120/h i pretekao to vozilo. Nakon par sekundi policijski auto je ubrzao i pretekao me sa moje desne strane! Nisam imao kada da napravim snimak ovoga, ali sam zapamtio tablicu.

Registarska oznaka ovog vozila je M 53-69.

Nakon toga vozilo je sustiglo nekoliko automobila na auto-putu i pošto nije moglo da ih pretekne, policajci (ili ko je već bio u autu) uključili su rotaciju. Potom su mi nestali sa vidika, jer su neverovatno brzo išli.

Na auto-putu ovu signalizaciju mogu da koriste jedino vozila saobraćajne policije za auto-put i vozila policije koja obezbeđuju kolonu automobila. Kako nisam primetio da je ovo vozilo intervenisalo (nije bilo nigde zaustavljenog saobraćaja) očigledno se radi o korišćenju svetlosnih oznaka mimo potrebe. Koja je, tek, bila potreba da se vrši preticanje sa desne strane i vrši direktno ugrožavanje ostalih učesnika u saobraćaju?

ZOBS čl. 41. – Nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Stvarno je neverovatno kršenje propisa onih od kojih se očekuje da poštuju i sprovode zakone.

This entry was posted in Reakcije and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.