MMF je to oduvek znao

Posle tri godine politike ┼ítednje u Evropi, glavni ekonomista MMF-a Olivije Blan┼íar priznao je da je fond zna─Źajno potcenio negativne efekte ┼ítednje na BDP i time ÔÇô Ups! ÔÇô dodatno poja─Źao krizu (na ┼íta sam na ovom mestu upozoravao jo┼í pre dve i po godine).

U centru Blan┼íarove analize nalazi se takozvani ÔÇ×fiskalni multiplikatorÔÇť kojim se meri uticaj bud┼żetskih rezova i pove─çanja poreza na BDP. U pro┼ílosti je MMF redovno potcenjivao ovu veli─Źinu, a sada Blan┼íar priznaje da se ovo desilo i u gr─Źkom slu─Źaju. U osnovi, re─Ź je o slede─çem: ┼íto je ve─çi multiplikator, rast je manji. Kada dr┼żava ┼ítedi br┼że rastu dr┼żavni dugovi, jer se smanjuje BDP, a time i poreski prihodi, dok istovremeno rastu dr┼żavni izdaci. Firme odlaze u bankrot, ljudi ostaju bez posla i automatski postaju korisnici ili naknade za nezaposlene ili socijalne pomo─çi.

Upravo to se pod nadzorom trojke (MMF, ECB i Evropska komisija) dogodilo u zemljama u krizi: Gr─Źkoj, Portugaliji i Irskoj. Od po─Źetka velike ┼ítednje 2010. javni dug Gr─Źke (u odnosu na BDP) porastao je za 28%, sa 148% na 177%, a u Irskoj i Portugaliji za oko 25% (sa 92% na 118% u Irskoj, i sa 94% na 119% u Portugaliji).

Recesija je u ovim zemljama dodatno pove─çala nezaposlenost: u Gr─Źkoj je u 2012. nezaposlenost bila 26%, u Irskoj 15%, a u Portugaliji 16%. Za nezaposlene i u bedu gurnute gra─Ĺane ovih zemalja mea culpa glavnog ekonomiste MMF-a nije velika uteha. Ali makar bismo mogli da pomislimo da je MMF kona─Źno uvideo svoje gre┼íke. Bolje ikad nego nikad. Ali da li se do ovog saznanja zaista do┼ílo tek sada? Da li je MMF mogao sve to da zna i ranije? Da, i znao je.

Jo┼í 2003. je nezavisno odeljenje za procenu u MMF-u objavilo izve┼ítaj o 133 fiskalna programa prilago─Ĺavanja, koje je MMF u periodu 1993-2001. nametnuo zemljama koje su mu se obratile za pomo─ç. Izve┼ítaj je jo┼í pre deset godina otkrio ta─Źno ono ┼íto sada Blan┼íar i njegove kolege ÔÇ×ponovo otkrivajuÔÇť: fond je nametao o┼ítre uslove ┼ítednje u uverenju da to ne─çe bitno uticati na rast. Ali rast je redovno bio ni┼żi od o─Źekivanog, a zacrtani ciljevi neispunjeni, ┼íto je pove─çavalo javni dug.

Dakle, ─Źinjenica da je politika MMF-a ne samo kontraproduktivna, ve─ç i da ekonomije gura u duboku krizu i time uni┼ítava egzistenciju miliona ljudi, morala je biti poznata stru─Źnjacima iz MMF-a makar pre deset godina. Doktori koji svesno prepisuju lekove ┼ítetne za pacijente gube dozvolu za rad. ┼áta se de┼íava sa ekonomistima kada gurnu u bedu ─Źitave nacionalne ekonomije?
Fabian Lindner, Die Zeit, 07.01.2013.
prevod Miroslav Markovi─ç

This entry was posted in Drugi pišu, Ekonomija i finansije and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.