Članovi veća protiv sajta “Aleksinac.Net”

Članovi opštinskog veća nisu podržali Zahtev za korišćenje imena opštine u nazivu sajta “Aleksinac.Net” jer “narušava ugled opštine”.

Članovi veća protiv sajta

Ovako glasi informacija na fejsbuk stranici opštine:

Na dnevnom redu 11. sednice Veća našao se i Zahtev agencije “Info-G” za korišćenje imena Aleksinac u nazivu sajta “Aleksinac.Net” i domenu “aleksinac.net”.

Članovi Opštinskog veća jednoglasno su odbili ovaj zahtev zbog vređanja, neprimerenih komentara, iznošenja i prenošenja netačnih i neproverenih informacija o radu funkcionera lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, kao i zaposlenih u istim, kojima se, inače, bavi pomenuti veb sajt, a čime se narušava ugled opštine Aleksinac.

Članovi veća očigledno nisu pročitali sve navode u Zahtevu. Ovaj sajt jeste otvorenog tipa i dozvoljeno je da svako iznese svoje mišljenje. Nekoliko godina je to funkcionisalo bez problema, ali su se onda pojavili komentari i informacije koje su vređale određene ličnosti. Zbog toga je administrator sajta intervenisao i zatvorio mogućnost komentarisanja, a neprimerene komentare i neproverene informacije povukao sa sajta.

Podsećamo čitalaštvo da je sajt krenuo početkom 2006. godine, kada je medijska slika o Aleksincu bila negativna. To smo vrlo brzo uspeli da preokrenemo i sajt je imao redovno čitalaštvo i komentare, a neki su se putem sajta i upoznali.

Sajt je više puta posredovao u privrednoj saradnji, jer su privrednici iz inostranstva samo tako mogli da se povežu sa privrednim subjektima u aleksinačkoj opštini.

Pre dve godine je registrovana agencija koja održava ovaj sajt i uredno plaća poreze aleksinačkoj opštini.

Međutim. kako sila boga ne moli, političari su odlučili, bez ikakve Zakonske osnove. Pozivali su se na Statut Opštine, ali niko u Opštini nije znao da nam rastumači Zakonsku osnovu ovakvih dopisa.

Skrenućemo pažnju da postoji još najmanje 10-tak sajtova koji imaju reč “Aleksinac” u svom domenu ili nazivu, a da je samo od ove kuće traženo da se obrati Skupštini Opštine sa ovakvim Zahtevom.

 

Posledica ovog biće da Agencija Info-G više neće upravljati sajtom, a da će sajt nastaviti da radi, verovatno sa nekim drugim imenom. Domen ostaje isti, s time što će opština imati pravo da ga otkupi, jer je u ovaj sajt uloženo prilično (Google PR4, Alexa 590k). Agencija će verovatno morati da prebaci svoje sedište, pošto je nepoželjna i plaćaće poreze nekoj drugoj opštini.

Aleksinac.Net će i dalje objavljivati informacije i mišljenja bez cenzure. Informacije ćemo proveravati, a mišljenja su slobodna, ukoliko ne sadrže uvrede.

Možemo biti ponosni na ono što smo do sada uradili i zahvalni našim saradnicima.

This entry was posted in Drugi pišu, Reakcije and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Članovi veća protiv sajta “Aleksinac.Net”

  1. sasa says:

    nekad smo potpuno zatucani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.