Fond za razvoj spiskao milijardu evra? Samo?!

Ponekad mrzim kada ispadne da sam bio u pravu. Najnoviji primer jeste dokazano ponašanje “Fonda za razvoj”. Razvoj čega?

Naime, u članku “Stručnost Fonda za razvoj” osvrnuo sam se na metode prilikom raspoređivanja sredstava, kao i sam način kako da neko konkuriše za ova sredstva.

Kasnije sam saznao da je nekim firmama bio dovoljan faks upućen prema ovom fondu, a mnogima nisu pomagali ni skupi elaborati…

Sve je jedanput i bilo potvrđeno u pisanju Blica: http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/193653/Drzavne-pare-i-za-vlasnike-jahti.

Naravno, to nije bilo dovoljno. Konačno, ministar Saša Radulović pokreće prve mere sa ciljem da se zaustavi pljačka.

Sednica Upravnog odbora Fonda za razvoj u petak nije održana na zahtev Ministarstva privrede, kako bi se zaustavilo višegodišnje rasipništvo u toj instituciji, piše “Politika”.

Na sednici je 52 firme trebalo da podeli 925 miliona dinara.

Po oceni tog minstarstva, Fond je rasipao pare umesto da podstiče razvoj. Od 217 milijardi dinara, koliko mu je bilo na raspolaganju, što je oko dve milijarde evra, više od polovine je nenaplativo.

U petak je, kako navodi “Politika”, zajam od 150 miliona dinara trebalo, između ostalih, da dobije i firma “Agroposlovi” koju, prema podacima Agencije za privredne registre, vodi supruga Čedomira Jovanovića, lidera Liberalno demokratske partije.

Prvobitno su Čeda i supruga tražili 200 miliona dinara za refinansiranje dugova, ali je Fond dao predlog za refinansiranje 150 miliona.

 

“Dobro je da je Ministarstvo privrede zahtevalo od Fonda za razvoj da obustavi svako novo kreditiranje”, smatra profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

On navodi da je dosadašnje iskustvo sa Fondom veoma loše, i istakao da je cilj njegovog postojanja bio da se veoma povoljnim kreditima ohrabri investiranje poslovnih ljudi u delatnostima od značaja za Srbiju.

Savić ističe da su velike kredite dobijali “i najveći srpski tajkuni, što ne bi bio neki problem, da najveći deo tih zajmova nikada neće biti vraćen”.

Fond je, prema Savićevim rečima, imao zadatak da ubrza razvoj privrede, naročito u nerazvijenim područjima. “Nažalost, novac je protraćen, krediti se ne vraćaju, fond se ne obnavlja”.

 

This entry was posted in Drugi pišu, Ekonomija i finansije and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Fond za razvoj spiskao milijardu evra? Samo?!

 1. webmaster says:

  Samo milijardu? Mogu oni i više. Samo budite stprljivi i čekajte sledeće prolazno vreme.

 2. Sasa says:

  Ima se, moze se.

 3. Eko End says:

  Sa tim parama mogli bi smo da zastitimo grad Beograd od ptica na objektima od javnog interesa.
  I jos da uradimo generalnu dezinsekciju na ogromnom broju objekata.
  Pa deratizacija povrsina na kojima se nije radila od ’45.
  Velike pare, ali dostupne odabranima.

 4. Samo 10000 deo novca i nabavio bih novi kamion za selidbe. I nove uniforme, i novu obuću i odeću.
  Ajnštajn bi ovde mogao da se oduševi jer relativno postaje realno, nule koje život znače.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.