Uljni škriljci i politički interesi

Eksploatacija uljnih škriljaca nanela bi štetu životnoj sredini
O tome oni koji će doneti odluku o ekploataciji najmanje brinu

Uljni škriljci i politički interesi

Eventualna eksploatacija uljnih škriljaca, za koju država traži strateškog partnera, doprinela bi industrijskom razvoju ovog kraja, ali svakako nanela štetu životnoj sredini, ističe predsednik opštine Ivan Dimić i dodaje da u najnovije pregovore aleksinačka lokalna samouprava nije uključena.

Ukoliko bi se za tako nešto odlučili, država ili investitor bi trebalo da opštini i njenim stanovnicima ekološku štetu nadoknade izgradom infrastrukture i drugih vitalnih objekata, stav je lokalne samouprave.
Identifikacija rizika

Iz studije ”ISPITIVANjE MOGUĆNOSTI ISTOVREMENE EKSPLOATACIJE UGLjA I ULjNIH ŠKRILjACA U ALEKSINAČKOM BASENU”

Citat: ”Naravno, posebne analize je potrebno napraviti za iskrorišćenje korisne materije i velikih količina uljnih škriljaca koje se nalaze ispod samih naseljenih mesta (Aleksinac, Subotinac, Vakupac, itd). U ovim delovima ležišta, tkz. zaštitnim stubovima, proces PGU može predstavljati najoptimalnije rešenje.”

– Proizvodnja energije od uljnih škriljaca uzrokuje više gasova staklene bašte nego proizvodnja konvencionalnog gasa. Ovi zagađivači vazduha, kao što su sumpor dioksid, oksidi azota i fine čestice su povezane sa većom učestalošću respiratornih oboljenja, uključujući astmu, emfizemu i smanjenje kapaciteta pluća.

– Ovaj vid proizvodnje koristi između 3 i 5 barela vode, za svaki barel proizvedene nafte. Analiza količina vode koje su potrebne za tretiranje uljnih škriljaca moraju uzeti u obzir trenutre i očekivane potrebe za vodom.

– Nedovoljno se zna o tome kako sprečiti kontaminaciju voda sa površinskih i „in-situ” operacija.
– Ekstrakcija može imati dugotrajan ekološki uticaj, uključujući poremećenu oblast na kojoj su se vršili rudarski radovi i oblast deponija iskorišćenog uljnog škriljca.

Pre zaključka imate detaljan opis problema koji se ne mogu prevazići čak ni kod podzemne gasifikacije:

• buka,
• emisija gasova u atmosferu,
• kontaminacija podzemnih voda,.
• sleganje terena.

 

Referendumom do odluke?

Podsetimo da su smederevci pre par godina referendumom odbacili mogućnost izgradnje rafinerije u ovom gradu. Njihova ekološka svest je pobedila ekonomske interese. Možda je i nešto drugo bilo u stvari, ali bar su dobili priliku da se pitaju za nešto. Aleksinčani, verovatno ovu priliku neće dobiti.

I ranije je bilo nagoveštaja, pred svake izbore. Nadamo se da će i ovo biti predizborna patka, a onda se može sesti i pregovarati o pravim alternativama i načinima za ekonomski razvoj aleksinačke opštine. Pametni ljudi će uvek naći rešenje. Na žalost, političari njih ne pitaju…

 

Korišćeni tekstovi sajta opštine Aleksinac, fejsbuk profil V. Nikodijevića, izvod iz teksta Dejana Sokolovića.

This entry was posted in Drugi pišu, Ekonomija i finansije, Istraživanja, Reakcije. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.