Stručnost Fonda za razvoj

Nedavno sam, pun elana, pristupio pisanju projekta za dobijanje sredstava od Fonda za razvoj Republike Srbije za jednog svog prijatelja.

Nadali smo se, da ukoliko valjano napišemo ovaj  dokument i pribavimo sva potrebna dokumenta, uz kvalitetnu finansijsku matematiku možemo računati na ova sredstva.

Nakon početnih peripetija – da li i kada se može konkurisati, za koje kreditne linije i pod kojim uslovima, nakon mesec dana počeo sam da pišem. Bio je problem pribaviti sve finansijske i ostale potrebne papire (garancije i sl.). Međutim, usred pisanja saznao sam da je promenjena kamatna stopa. Potom su promenjeni i periodi otplate, kao i najveći dozvoljeni iznos. Na kraju i namena kredita.

.

Jedna od formulacija jeste bio investicioni kredit ili obrtna sredstva?? Zar unos obrtnih sredstava ne predstavlja vid investicije?

Pregled potrebne dokumentacije: http://www.fondzarazvoj.gov.rs/uputstva_pd.html

Na kraju me je iznenadilo šta se sve traži, za razliku od Fonda za razvoj Crne gore, gde je dovoljno skinuti PDF i popuniti olovkom. Ipak, savladali smo matematiku i predali projekat.

Nakon nekoliko meseci čekanja i odlaganja upravnog odbora, konačno je stiglo odobrenje. Međutim, radost je kratko trajala: odobreno je 30% traženog iznosa.

.

Šta je ovde problem?

To što je tražen kredit za obrtna sredtsva i to 100% potrebmog iznosa, dakle bez učešća. Finanijska matematika pokazala je plan otplate, stopu rentabilnost, koeficijente isplativosti. Planirano je pokretanje proizvodnje u zabačenom delu zemlje, proizvodnja je 100% izvozno orijentisana, otvaraju se nova radna mesta.

Kako neko može paušalno odbaciti ovakve analize i proizvoljno doneti odluku o visini odobrenih sredstava? Da li ovi stručnjaci znaju da to zahteva promenu projektne dokumentacije?

.

Koji su to stručnjaci:

Mlađan Dinkić, predsednik UO

Slobodan Milosavljević,
Diana Dragutinović,
Sulejman Ugljanin,
Milutin Mrkonjić,
Rasim Ljaljić

Postideo sam se svojeg ekonomskog obrazovanja. Mesec dana pisanja projekta, a ljudi za par minuta to preračunaju. Očigledno se radi o nekoj drugoj ekonomiji.

Kredit, posle svega ovoga, naravno, nije povučen. Neko vam daje na kašičicu, s druge strane zahteva da ispunite sve što ste naveli u projektu.

.

Pogledajte ovaj članak: http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/193653/Drzavne-pare-i-za-vlasnike-jahti. Mislim da on dovoljno govori o pravoj nameri ovog fonda.

This entry was posted in Ekonomija i finansije, Reakcije and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Stručnost Fonda za razvoj

 1. Davor says:

  Odličan tekst, stavljam ga u moj džak pun razočarenja u državu i društvo u kojem živim …
  BTW, ispravi link ka blicu imas greškicu …

 2. nebota says:

  Trazio sam slichan kredit 2006. godine.
  Neprestano zvao telefonom razne banke za koje su novine pisale da su dobile na tenderu za vrstu kredita za koji sam hteo da konkurishem.

  Odgovor od sluzbenika banke je uvek bio isti – tender josh nije zavrshen!
  Nakon konachno dobijene informacije da ce Komercijalna banka pocheti da finansira kredite kroz nedelju dana od mog poziva, strpljivo sam sachekao i tih par dana.
  Nakon chekanja pozvao sam banku da bih dobio informaciju da su sa dodelom kredita zavrshili josh pre mesec dana?!?!?!
  Ista stvar se ponovila 2007. godine.

  Sad ga vidish, sad ga ne vidish.

 3. Nenad says:

  Aco, obrati se novinarki Aleksandri Galić sa TV B92, ona baš prati ove teme, mislim da bi bilo dobro da ih malo prozove sa nacionalne frekvencije…

 4. Pingback: Fond za razvoj spiskao milijardu evra? Samo?! | Aleksandar Gvozden Info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.