Srbija pristupa fondovima Evropske unije za informatiku

Ministarstvo za telekomunikacije Srbije i Komesarijat Evropske komisije za informatiku potpisaće danas u Briselu dokument o podršci Evropske unije Srbiji za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija.

Program podrške razvoju politike informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT PSP) okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost potpisaće srpska ministarka za telekomunikacije Jasna Matić i komesarka EU za informatiku i medije Vivijana Reding.

Ukupan bud┼żet okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost za period od 2007. do 2013. godine iznosi 3,6 milijarde evra, a bud┼żet za informacione tehnologije iznosi 728 miliona evra. Od broja prijavljenih i odobrenih projekata zavisi koliko novca ─çe Srbija dobiti iz tog bud┼żeta.

Cilj programa je da ubrza razvoj vode─çih tr┼żi┼íta informaciono-komunikacionih tehnologija, naro─Źito u oblastima od javnog zna─Źaja, i da otvori nove poslovne mogu─çnosti za mala i srednja preduze─ça. Kako je navedeno, ICT PSP ─çe pomo─çi da se prevazi─Ĺu prepreke i unapredi kori┼í─çenje tehnologija u oblastima visokog razvoja u sektorima od javnog zna─Źaja, kao ┼íto su zdravlje ili dr┼żavna uprava.

Okvirni program za konkurentnost i inovativnost (CIP) je program Evropske unije koji ima za cilj da podstakne konkurentnost evropskih preduze─ça, pre svega malih i srednjih. Program podsti─Źe ┼íiroko kori┼í─çenje informaciono-komunikacionih tehnologija i doprinosi razvoju odr┼żivog, konkurentnog i sveobuhvatnog informacionog dru┼ítva.

Srbija se u novembru 2008. priklju─Źila Programu za preduzetni┼ítvo i inovativnost (EIP).

(A.S.) http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=12207

This entry was posted in Ekonomija i finansije, Informacione tehnologije. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.