Srbija pristupa fondovima Evropske unije za informatiku

Ministarstvo za telekomunikacije Srbije i Komesarijat Evropske komisije za informatiku potpisaće danas u Briselu dokument o podršci Evropske unije Srbiji za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija.

Program podrške razvoju politike informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT PSP) okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost potpisaće srpska ministarka za telekomunikacije Jasna Matić i komesarka EU za informatiku i medije Vivijana Reding.

Ukupan budžet okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost za period od 2007. do 2013. godine iznosi 3,6 milijarde evra, a budžet za informacione tehnologije iznosi 728 miliona evra. Od broja prijavljenih i odobrenih projekata zavisi koliko novca će Srbija dobiti iz tog budžeta.

Cilj programa je da ubrza razvoj vodećih tržišta informaciono-komunikacionih tehnologija, naročito u oblastima od javnog značaja, i da otvori nove poslovne mogućnosti za mala i srednja preduzeća. Kako je navedeno, ICT PSP će pomoći da se prevaziđu prepreke i unapredi korišćenje tehnologija u oblastima visokog razvoja u sektorima od javnog značaja, kao što su zdravlje ili državna uprava.

Okvirni program za konkurentnost i inovativnost (CIP) je program Evropske unije koji ima za cilj da podstakne konkurentnost evropskih preduzeća, pre svega malih i srednjih. Program podstiče široko korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija i doprinosi razvoju održivog, konkurentnog i sveobuhvatnog informacionog društva.

Srbija se u novembru 2008. priključila Programu za preduzetništvo i inovativnost (EIP).

(A.S.) http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=12207

This entry was posted in Ekonomija i finansije, Informacione tehnologije. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.