Srbija do sada iskoristila 95 odsto sredstava iz fondova EU???

Domaća administracija je uspela da iz pretpristupni fondova Evropske unije povuče oko 95 odsto sredstava, koja su Srbiji stavljena na raspolaganje prvenstveno uz pomoć Evropske komisije, rekao je danas savetnik u Kancelariji za evropske integracije Branko Budimir.

Ne mogu da verujem, pre par meseci sam ih zvao telefonom da pitam kako stoji stvar za dokumentaciju što se tiče pretpristupnih fondova i dobio odgovor da oni za to NISU NADLEŽNI!!!

Nadležno je, kao, ministarstvo finansija, a tamo nisam uspeo nikog da pronađem.

Kako su uspeli da za 2 meseca postanu nadležni i iskoriste 95% novca???

Koji su to konkretni projekti? Ja sam na sajtu EU nasao svega par projekata iz pogranične saradnje koji su realizovani sa susednim zemljama. Postoji tu i jedan regionalni projekat i to je sve…

Ukoliko nam je odobreno 200EUR, a postošili smo 190 onda razumem matematiku 😉

Evropska komisija je imala nadležnost u oblastima koje su bile najosetljivije, a to je manje programiranje, a više sprovođenje konkretnih postupaka, istakao je on na stručnom skupu u Privrednoj komori Beograda o procesu pristupanja EU.

“Da bi se ta sredstva što bolje iskoristila, započeli smo proces uspostavljanja decentralizovanog sistema upravljanja programom fondova EU, koji bi nadležnosti za sprovođenje tenderskih postupaka, izbor izvođača radova, odnosno, ugovaranje i plaćanje preneo na institucije države”, ukazao je Budimir.

Prema njegovim rečima, za taj proces decentralizacije Srbija kao potencijalni kandidat za članstvo u EU kroz instrumente za predpristupnu pomoć prima oko 25 evra po glavi stanovnika.
“Određeni napredak je postignut, imenovana su lica i uspostavljena struktura, a sada je samo na Evropskoj komisiji da proceni da li su domaće institucije sposobne da upravljaju sredstvima na očekivani način”, istakao je Budimir.

On je podsetio da su osim instrumenata za predpristupnu pomoć, Srbiji na raspolaganju i drugi programi kao što je “CIP”, “FRAME7” i “Progres”.
“Ovi programi su po svom karakteru sektorskog tipa u kome je učešće zasnovano na memorandumu koje zaključuje resorno ministarstvo i generalni direktorat komisije u EU”, istakao je Budimir.
Govoreći o Nacionalnom planu za integraciju Srbije u EU koji je donet oktobra 2008. godine, Budimir je dodao da je u toku proces izmena i dopuna ovog plana.
Nacionalni plan je lista propisa, zakona i podzakonskih akata koji uređuju oko 35 oblasti i koji bi trebao biti usvojen do 2012. godine kako bi se zakonodavstvo Srbije uskladilo sa zakonima EU.

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=123380

This entry was posted in Ekonomija i finansije and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Srbija do sada iskoristila 95 odsto sredstava iz fondova EU???

  1. Media Mix says:

    Mislim da je tvoja logika 190/200 najbliza realnom stanju. Mrzi me sad da googlujem, ali koliko ja znam retki su primeri zemalja koje iskoriste 95 posto fondova, a ne vidim kako bi smo mi bili taj slucaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.