Problem radijacije: Ko je krivac?

16.04.2007. Aleksandar Gvozden

Problem radijacije: Ko je krivac?

Inspekcija za ekologiju podnela je krivičnu prijavu protiv preduzeća Guli Guli iz Sevojna zbog prometa radioaktivnog otpada.

Inspekcija je donela rešenje kojim je firmi naloženo da odmah prestane sa otkupom i prometom sekundarnih sirovina jer je utvrđeno da je u vagonu natovarenom otpadnim gvožđem iz tog preduzeća četiri do pet puta povećana radioaktivnost pošto sadrži elemenat torijum.

Naravno, uvek je onaj ko je uhvaćen krivac za sve. Mene interesuje kada će se napokon otkriti odakle, ustvari, ovoliki radioaktivni materijal u Srbiji?
Ako neko od nas bude direktno ozračen hoće li i njega uhapsiti i kazniti? Ili su možda krivi cigani koji skupljaju ove materijale po livadama i šumama?

U srbiji imamo izuzetno prljavu industriju. Zagađenje u Pančevu se utrkuje sa zagađenjem u Beogradu. Benzen u vazduhu će uskoro biti parametar vremenske prognoze, važniji od vlažnosti i vazdušnog pritiska. Železara ponovo radi, ali i truje uveliko.
Zašto baš cinkara u Aleksincu? Da li zadovoljava ekološke standarde Evropske unije ili zadovoljava samo novčanike naših političara?
Kada se sabere ovo zagađenje plus oslabljeni ozonski omotač iznad ovog dela evrope plus radijacija onda vas pitam: DOKLE?
Po svemu sudeći Vlada je nemoćna za sve, pa i za ekologiju. Kada ćemo već jednom videti i konkretnu odgovornost? Mislim da su, nažalost, ove reči uzalud pisane…


vidi:
Radioaktivno gvožđe bez porekla
Odakle radioaktivni otpad u Aleksincu?
Tragom za poreklom radijacije…
Rekorderi u malignim oboljenjima
Gde je završio nuklearni otpad?
http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/mart/24/V-09-24032007.shtml
Prijava za radioaktivni otpad

This entry was posted in Reakcije and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.