Odakle radioaktivni otpad u Aleksincu?

04.06.2006. Aleksandar Gvozden
Na vest da je republi─Źka inspekcija zabranila izvoz preduze─çu MaxiCo iz Aleksinca, ostaje mi da se upitam da li je gospodin Milovanovi─ç jedini krivac (ukoliko je uop┼íte krivac) za pojavu radioaktivnog otpada u Aleksina─Źkom kraju, pa i u celoj srbiji.

Da li ─çe republi─Źke inspekcije utvrditi odakle poti─Źe radioaktivno gvo┼ż─Ĺe, tj, odakle uop┼íte radioaktivnost u otpadu i da li ─çe uop┼íte neko odgovarati za naru┼íavanje ┼żivotne sredine u Srbiji?

Odavno postoje indicije o pove─çanoj radioaktivnost, a dokazana je pove─çana stopa kancerogenih oboljenja u aleksina─Źkom kraju.

Da li je kriv onaj što pokušava nekako nešto da zaradi u ovoj propaloj zemlji ili onaj koji je zaradio uvozeći i premeštajući radioaktivne materije u Srbiju?


4. jun 2006. | 11:49 | Izvor: Beta

Preduze─çu “Maksi ko” iz Aleksinca zabranjen je izvoz metalnog otpada, zbog pove─çane radioaktivnosti delova tovara upu─çenog u Skoplje.

Kontaminirani su bili delovi tovara na vra─çenom vagonu iz Makedonije Republi─Źka inspekcija za za┼ítitu ┼żivotne sredine je podnela i krivi─Źnu prijavu protiv direktora tog preduze─ça Miodraga Milovanovi─ça, osumnji─Źenog za zaga─Ĺivanje ┼żivotne sredine, saop┼ítilo je Ministarstvo nauke i za┼ítite ┼żivotne sredine.

U proteklih nedelju dana dva vagona sa starim gvo┼ż─Ĺem, koja su krenula iz Aleksinca za Skoplje, stopirana su na grani─Źnom terminalu Trubarevo, zbog prisustva radioaktivnih elemenata.

Makedonska direkcija za radijacijsku bezbednost zabranila je skopskoj kompaniji “Makstil” uvoz starog gvo┼ż─Ĺa od firme “Maksi ko” i naredila vra─çanje vagona sa teretom u Srbiju. Stru─Źnjaci Instituta Vin─Źa potvrdili su nalaze makedonske direkcije.

Odvojeno od tog slu─Źaja, Republi─Źka inspekcija za za┼ítitu ┼żivotne sredine oduzela je dozvolu za obavljanje poslova u oblasti za┼ítite od jonizuju─çih zra─Źenja Dru┼ítvu za upravljanje rizikom bezbednosti radnika, ekologijom, radiolo┼íkom za┼ítitom i preventivnim in┼żenjeringom “Ekopreving DOO” iz Beograda.

Protiv direktora “Ekoprevinga” Milorada Antonijevi─ça podneta je krivi─Źna prijava, jer nije, kako je navedeno, preduzeo propisane mere u oblasti za┼ítite od jonizuju─çih zra─Źenja (dozimetrijska merenja i kontrola radne sredine). Prema navodima inspekcije, time se mogu izazvati ┼ítetne posledice za zdravlje ljudi i ┼żivotnu sredinu. U saop┼ítenju nisu navedeni detalji o tim posledicama.

This entry was posted in Reakcije and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.