Gaspromnjeft će otkupljivati akcije građana

Još jedno dešavanje vezano za trgovinu besplatnim akcijama. Građanima Srbije biće ponuđeno da prodaju svoje akcije. Ovo ne znači da građani moraju da prodaju akcije. Onima koji imaju više paketa (otkup ili od članova porodice) sigurno će se isplatiti da ih sačuvaju…Komisija za hartije od vrednosti odobrila je danas ruskoj kompaniji Gaspromnjeft da preuzme 19,12 odsto akcija Naftne industrije Srbije (NIS) od malih akcionara.

Gaspromnjeft će sutra preuzeti odobrenje Komisije za otkup akcija, a obavezan je da ponudu objavi prvog radnog dana posle preuzimanja odobrenja, odnosno u ponedeljak 31. januara, rečeno je danas Beti u Komisiji. Ponuda će biti objavljena u dnevnim novinama sa tiražom većim od 50.000 primeraka i elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Gaspromnjeft je u decembru 2008. godine od države Srbije otkupio 51 odsto akcija NIS-a i obavezao se da će najkasnije u februaru ove godine objaviti ponudu za otkup akcija NIS-a koje su besplatno podeljene građanima i bivšim i sadašnjim radnicima tog preduzeća.

Za jednu akciju NIS-a biće ponuđena cena od 4,8 evra, odnosno najmanje 506,48 dinara ako u međuvremenu padne vrednost domaće valute. Ponuda će trajati 45 dana od dana objavljivanje ponude, a isplata akcionara koji budu dali nalog za prodaju svoje vlasničke hartije, je tri dana od zatvaranja ponude.

Građani mogu dati nalog za prodaju akcija na šalterima Pošte i ta usluga je besplatna, ili da trguju preko brokera, ali u tom slučaju imaju određene troškove. Ako su mali akcionari NIS-a već dali nalog za prodaju akcija na berzi moraće da ga povuku ako budu želeli da odgovore na ponudu Gaspromnjefta. Mali akcionari koji odluče da zadrže akcije NIS-a moći će i posle zatvaranja ponude Gaspromnjefta da ih prodaju na berzi.

Gaspromnjeft se kupoprodajnim ugovorom obavezao da će dve godine nakon kupovine NIS objaviti ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara, po ceni koja nije niža od one po kojoj je od države otkupio većinski paket.

Oko 4,8 miliona građana Srbije besplatno je dobilo po pet akcija NIS-a čija je nominalna vrednost bila 500 dinara po komadu. Bivši i sadašnji zaposleni u NIS-u dobili su ukupno 4,1 odsto akcija te kompanije.

Vlada Srbije vlasnik je 29,9 odsto akcija NIS-a. Gaspromnjeft je većinski udeo u NIS-u kupio za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012. Ruska državna kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Akcijama NIS [NIIS] trguje se na Beogradskoj berzi od 30. avgusta 2010. godine. Trenutna cena te hartije od vrednosti je 484 dinara, a najviša je bila prvog dana trgovanja i iznosila je 550 dinara dok je najniža cena iznosila 442 dinara.

Izvor: Beta

This entry was posted in Drugi pišu, Ekonomija i finansije and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Gaspromnjeft će otkupljivati akcije građana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.