Deficit budžeta Srbije 122,8 milijardi dinara i nikome ništa

Možda je nekome ovo statistički podatak, ali država je potrošila MILIJARDU EVRA više nego što je prihodovala, odnosno jednu petinu više.

Analizom se stiže do još jednog podatka – deficit iznosi polovinu ukupno naplaćenog PDV-a!?

U svakom slučaju većina ljudi ne prima platu zbog plaćanja pdv-a i ostalih doprinosa, a ovi koji primaju primaju to zadužujući i buduće obveznike pdv-a.

Opet, nisu krivi ni jedni ni drugi, već nesposobni političari koji su sada na vlasti, kao i oni pre toga, na žalost i ovi što će doći ne “obećavaju” da će biti bolje…

Meni nije jasno da se u medijima samo priča o deficitu, a niko ne govori o struktuuri rashoda koja upravo i vodi deficitarnoj politici.

Inače, deficit je normalna kategorija i koristi se u kriznim vremenima, kao i u vreme ulaganja i razvoja.

Ali, kada deficit počinjete da koristite da bi preživeli onda to vodi bankrotu države.

Zamislite da uzimate kredit, ili dajete nepokretnosti pod hipoteku da bi kupili životne namirnice?

 

Budžetski deficit Srbije u prvih 11 meseci ove godine bio je 122,8 milijardi dinara, pošto su ostvareni prihodi od 627,8 milijardi, a rashodi su iznosili 750,6 milijardi, objavilo je Ministarstvo finansija.

Od januara do novembra najveći prihod ostvaren je od poreza na dodatu vrednost – 309,67 milijardi dinara, a slede prihodi od akciza sa 135,29 milijardi.

Najveći rashodi bili su za plate zaposlenima – 184,67 milijarde dinara, kao i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja – 251,32 milijardi.

Budžetski prihodi su u novembru ostvareni u iznosu od 60,1 milijardi dinara. Poreski prihodi iznosili su 55,1 milijardi, a neporeski 5,1 milijardi dinara.

Ostvarenje neporeskih prihoda više od proseka uzrokovano je uplatom dobiti javnih preduzeća. Prihod po osnovu poreza na dohodak je značajno veći u odnosu na oktobar budući da je u novembru najveći prihod po osnovu poreza na prihode od kamate s obzirom na ”nedelju štednje”.

Ostale kategorije poreskih prihoda su na uobičajenom nivou za ovaj period godine, a najveći prihod ostvaren je po osnovu PDV i akciza.

Rashodi budžeta u novembru iznosili su 71 milijardi dinara. Povećani su transferi drugim nivoima vlasti zbog većih sredstava namenjenih AP Vojvodina, predviđenih rebalansom budžeta.

Primetno je i veće izvršenje kapitalnih rashoda karakteristično za poslednji kvartal.

Ostale kategorije rashoda beleže uobičajeni nivo izvršenja za ovaj period. Najveće stavke republičkog budžeta predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, čiji se najveći deo odnosi na transfer Republičkom fondu za PIO namenjenom za isplatu penzija.

Rebalansom budžeta za 2011. godinu, predviđeni su rashodi od 850,1 milijardi dinara, prihodi od 707,34 milijardi, odnosno budžetski deficit od 142,7 milijardi.

This entry was posted in Ekonomija i finansije. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.