Telenor internet – ili prevara?

Moje iskustvo sa telenor internetom. Nije mi bilo jasno kako se obračunava potrošnja, očigledno nije ni njima, ali im to ne smeta da naplate. Iskoristio sam nekih 10-tak megabajta, a platio 1100 din.

Reklamacija se odnosi na naplaćivanje tarifnog dodatka dodaj internet. Ja sam ovaj dodatak aktivirao pre dva mesaca i od tada mi nije bilo jasno kako se tarifira.

“Za prepaid korisnike, svaki tarifni dodatak osim tarifnog dodatka Dodaj Internet važi 30 dana od dana aktivacije, ili dok ga korisnik ne potroši. Tarifni dodatak Dodaj Internet važi 60 dana od dana aktivacije, ili dok ga korisnik ne potroši.”

Više puta sam zvao 9863 i odlazio u prodajno mesto, gde mi je objašnjeno da ne mogu da imam uvid u svoju potrošnju. Slao sam i poruke na servis, ali bez odgovora. Zbog ovoga sam hteo da prekinem korišćenje dodatka, ali mi je rečeno da on važi mesec dana. Nakon isteka mesec dana ovaj dodatak je još uvek aktivan i ja sam ga deaktivirao. Naplaćeno mi je korišćenje za dva meseca, iako sam iskoristio samo deo ovog dodatka. Napominjem da bih ja ovaj dodatak koristio ukoliko bih bio u mogućnosti da imam uvid u potrošnju i preostali saobraćaj. Ovako je ovo mačka u džaku, a još način na koji je naplaćen je totalno iznuđivački.

Uslovi korišćenja: Cena sadržaja sa Telenor WAP sajta (slike, melodije, aplikacije…) nije uključena u “Dodaj Internet” tarifni dodatak. ?”Dodaj Internet” tarifni dodatak mogu aktivirati korisnici tarifnih paketa: Jedna cena, Moje vreme i Više priče.  “Dodaj Internet” tarifni dodatak se može aktivirati i pozivanjem Telenor Call Centra, 063/9863. ?Postpaid korisnik može da aktivira samo jedan tarifni dodatak iste vrste u toku jednog obračunskog perioda. ?”Dodaj Internet” tarifni dodatak se može aktivirati i putem govornog automata pozivom na broj 063/9863 (opcija 1,2,1,2 za postpaid korisnike).

Stoga, zahtevam da mi se stavka za internet stornira u zadnjem mesečnom računu. Takođe, bih voleo da me obavestite kada će ovaj servis raditi kako treba i imati mogućnost u potrošeni saobraćaj.

Odgovor:

Postovani g-dine Gvozden,

U vezi sa dostavljenom reklamacijom, koja se odnosi na pretplatnicki broj 063/475674, obavestavamo Vas o sledecem:

Najpre koristimo priliku da Vas podsetimo da tarifni dodatak Dodaj Internet namenjen je korisnicima koji svoj telefon zele da koriste za povezivanje na Internet. Izborom navedenog tarifnog dodatka cena prenosa podataka se znatno umanjuje.

Prepaid i postpaid korisnici aktivaciju tarifnog dodatka mogu izvrsiti slanjem kratke SMS poruke na broj 9000.(npr. MB 300), putem kod centra *111# ili Portala ?Moj Telenor?.

Za prepaid korisnike deaktivacija usluge se vrsi automatski po isteku 60 dana, dok za postpaid korisnike slanjem kratke SMS poruke na broj 9000 (MB 300 STOP), putem kod centra ili Portala ?Moj Telenor?.

Podatke o nacinu aktivacije i deaktivacije usluge mozete pronaci i na nasoj zvanicnoj internet stranici www.telenor.rs.

Pretplata za koriscenje tarifnog dodatka i besplatni saobracaj (MB) se obracunavaju proporcijalno, odnosno u skladu sa brojem dana koriscenja.

Za Vas pretplatnicki broj aktivacija navedene usluge izvrsena je 01.05. a deaktivacija 23.06.2009. Shodno tome, pretplata na ime tarifnog dodatka u maju mesecu iznosi 590,00 dinara, dok u junu mesecu 432,67 dinara (bez obracunatih poreza).

U vezi sa Vasom primedbom o mogucnosti provere trenutnog stanja u okviru Internet tarifnog dodatka, obavestavamo Vas da se navedena usluga trenutno testira i da uskoro ocekujemo mogucnost njenog koriscenja.

Na zalost, nismo u mogucnosti da uvazimo Vasu reklamaciju.

Zahvaljujemo na razumevanju i srdacno Vas pozdravljamo.

S postovanjem,

Zorica Sevic
Sluzba reklamacija
Korisnicki servis
Telenor d.o.o.

Naravno, ovo meni nije bilo dovoljno objašnjeno, pa sam zatražio razjašnjenje:

Kako sam sa vase strane bio u zabludi, a to sam dokumentovao time sto sam naveo test koji je pisao na sajtu, ovim putem ZAHTEVAM da mi omogucite da pristup usluzi koju zahtevate da platim.
Omogucite mi da potrosim saobracaj koji naplacujete.

Nije tacno da se podaci o ovoj usluzi mogu naci na vasim internet stranama, a ove podatke nisam mogao dobiti ni u korisnickom servisu niti vasoj sluzbi 9863.

Ukoliko ne udovoljite mom zahtevu moracu da svoja prava ostvarim drugim pravnim sredstvima.

i opet odgovor:

Postovani gospodine Gvozden,

U vezi sa reklamacijom koja se odnosi na pretplatnicki broj 063/475674, zelimo da Vas obavestimo sledece:

Na zvanicnom internet sajtu www.telenor. rs u delu koji se odnosi na tarifne dodatke korisnik se moze informisati o opstim uslovima koriscenja istih.
Ukoliko koristite tarifni dodatak prioritet u obracunu ima popust koji korisnik ostvaruje preko tarifnog dodatka. Provera tekuceg zaduzenja moguca je preko koda *311#. U specifikaciji odlaznog saobracaja koja je korisnicima dostupna i za vreme trajanja tekuceg obracunskog perioda (zahtev mozete podneti na prodajnom mestu i u tom slucaju usluga se ne naplacuje) prikazan je saobracaj koji je korisnik ostvario u istom. Nazalost, trenutno nije moguce pratiti potrosnju tarifnog dodatka na nacin za koji ste iskazali zainteresovanost. O eventualnim promenama koje se ticu usluga koje nudimo korisnici se mogu obavestiti na nasoj internet adresi.

U skladu sa navedenim obavestavamo Vas da ne postoji osnov za usvajanje Vase reklamacije.
Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Bojana Jaksic
Sluzba reklamacija
Korisnicki servis
Telenor doo
….

Očigledno da Telenoru nije stalo do toga da vas detaljno upute u pravila igre… Iznos koji sam platio nije preveliki, ali se osećam namagarčeno sa njihove strane.

This entry was posted in Reakcije and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Telenor internet – ili prevara?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.